Roos' Recepten!

Recepten;
Hier alvast een paar recepten. Ik heb deze uit boeken, tijdschriften of van internet. Van mijn eigen bedrijf geef ik geen recepten weg, dat is natuurlijk allemaal top-geheim! :-)




Schuimeclairs


Gebak

Voor 8-10 kleine schuimeclairs


Ingrediënten:
- 2 eiwitten (M)
- 60 g suiker
- 50 g gezeefde poedersuiker
- 1 afgestreken el maïszetmeel
- ½ el koffiepoeder
- 8-10 mokkabonen
- 100 g chocolade met koffiearoma

Bereidingswijze:
1. Bekleed een bakblik met bakfolie. Klop de eiwitten schuimig met de gardes van de handmixer (laagste stand). Klop dan verder op een hogere stand en voeg met beetjes tegelijk de suiker toe tot het eiwit heel stijf is. Klop er dan de poedersuiker door. Schep voorzichtig het maïszetmeel en het koffiepoeder erdoor.
2. Verwarm de oven voor op 150 °C. Doe het schuim in een spuitzak met een stervormig mondje, spuit 16 tot 20 korte staafjes op het bakpapier. Verkruimel de mokkabonen en strooi ze over de helft van de staafjes. Laat het schuim ong. 1 uur in de oven (midden, hete lucht niet geschikt) drogen. Het schuim moet niet echt bruin worden, dus klem eventueel een houten lepel tussen de deur of haal het gebak eerder uit de oven. Laat het goed afkoelen.
3. Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de niet-bestrooide helften van het schuimgebak voorzichtig (ze zijn breekbaar) met vloeibare chocolade. Zet dan de andere helft erop, zodat de met koffieboon bestrooide schuimstaafjes bovenop liggen.


Meringues met mango en pistachenootjes

Nagerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 3 grote eieren, op kamertemp.
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 el citroensap
- 1 tl maïzena
- 1 zakje ongezouten pistachenoten (55 g)
- 3 el honing
- 1 mespunt saffraan (uit een envelopje)
- 1 mango, gewassen, in 8 dunne plakken
- 4 bolletjes mango sorbetijs

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 125 °C. Splits de eieren en klop met een mixer de eiwitten in een vetvrije kom stijf (het eigeel word in dit recept niet gebruikt), voeg de suiker en 2 el citroensap in gedeelten toe. Doe op het laatst, als het eiwit bijna witte pieken vertoont, de maïzena erbij en mix tot die helemaal is opgenomen.
2. Schep het eiwitschuim in 4 bergjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet ze 1 uur op de onderste richel in de oven. Schakel dan de oven uit en laat ze volledig afkoelen.
3. Rooster de pistachenoten 3 min. in een droge koekenpan, laat ze op een bord afkoelen. Verwarm de honing 20 sec. in de magnetron en roer hem om met de rest van het citroensap en de saffraan. Leg elke merengue op 2 plakken mango, schenk het honingmengsel erover en bestrooi met pistachenoten. Serveer met een bolletje mango sorbetijs. 


 
Salade van geroosterde tomaat, geitenkaas en asperges
met basilicumpuree en lavendelolie

Voorgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
Voor de basilicumpuree:
- 20 g verse basilicumblaadjes (+extra voor de garnering)
- 1 kleine teen knoflook, fijngesneden
- 6 el extra vergine olijfolie

Voor de lavendelolie:
- flinke tak verse of gedroogde lavendel
- 6 el extra vergine olijfolie

Voor de salade:
- 20 kleine (4 cm doorsnee) trostomaten
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 1 tl verse tijmblaadjes
- 4 rijpe geitenkaasjes (of 2 staven), in 20 dunne plakjes
- 8 asperges, voorbereid
- 12 zwarte olijven, ontpit
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el rode-wijnazijn
- 1 el balsamicoazijn
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 3. Pureer basilicum, knoflook en olie in een blender glad. Doe de puree in een schaal. Pluk de lavendelbloemetjes van de tak en doe ze in de schaal.
2. Verhit de olie in de pan, doe als hij heet is de bloemetjes erin; neem van het vuur en laat de olie 2 min. trekken, zeef hem eraf. (Als je de olie te lang laat trekken, word hij bitter).
3. Pluk de tomaten van de trossen en snijd ze alle in het midden horizontaal door. Bestrooi de zijkanten met zout, peper, suiker en tijm. Leg steeds een plakje geitenkaas tussen 2 tomaten, zodat er 20 met geitenkaas gevulde tomaten zijn.
4. Doe de asperges en olijven in een braadslee, giet er olijfolie over en zet hem 6-8 min. in de oven. Zet de met kaas gevulde tomaten bij de asperges en de olijven, sprenkel er beide soorten azijn over en rooster ze 4-5 min. zodat ze zachter worden. Zet de geroosterde tomaten op 4 borden en verdeel de olijven en de asperges ernaast. Besprenkel ze met basilicumpuree en lavendelolie.
 


Salade van met komijn geroosterde pompoen

en paprika en chocoladedressing



Voorgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen, geschild, in mooie parten
- 2 gele paprika’s, gehalveerd, van zaad ontdaan
- ½ tl komijnzaad
- 3 el olijfolie
- 1 rode ui, in dunne plakjes
- 6 rode radijsjes, in dunne plakjes
- 75 g korianderblaadjes

Voor de chocodressing:
-1 dl versgeperst sinaasappelsap
- ½ teen knoflook, fijngesneden
- 1 el witte-wijnazijn
- 1 el honing
- ½ tl chilipoeder
- 1 el limoensap
- 6 el olijfolie
- 20 g goede kwaliteit pure chocolade (70% cacaobestanddelen),
gesmolten en warm gehouden
- zout en versgemalen zwarte peper

 Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 3. Doe de stukken pompoen en paprika in een braadslee. Wrijf in een vijzel het komijnzaad tot fijn poeder. Kruid de groenten met komijn en sprenkel de olijfolie erover. Zet de braadslee in de oven en rooster de groenten 25-30 min. tot ze gaar en licht gekaramelliseerd zijn. Schep de paprika’s eruit, snijd ze in brede repen en doe ze weer bij de pompoen. Schakel de oven uit en houd ze warm.
2. Breng voor de dressing het sinaasappelsap met knoflook, zijn en honing in een steelpan aan de kook. Laat 2 min. koken tot het een lichte siroop is. Giet hem in een schaal en klop er chilipoeder, limoensap, olijfolie, warme gesmolten chocolade en zout en peper naar smaak doorheen. Verdeel de geroosterde groenten over 4 borden en bestrooi met ui en radijs. Giet de dressing erover en garneer met koriander. Geef de salade warm.




Aspergetaartjes

Hoofdgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 200 ml balsamicoazijn
- 1 el suiker
- 500 g witte asperges
- 2 eieren
- 1 bekertje crème fraîche  (125 ml)
- 1 teen knoflook, geperst
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooit
- 4 el amandelschaafsel
- 2 el platte peterselie, fijngesneden
- zeezout
- versgemalen peper
- bakpapier

Bereidingswijze:
1. Kook de azijn in ca. 30 min. op laag vuur in tot siroop. Schil ondertussen de
asperges rondom met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en verwijder
de houtachtige uiteinden. Kook ca. 10 min. in ruim water. Giet het dan af en laat
het afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eieren luchtig en spatel de crème fraîche en knoflook erdoor. Breng het op smaak met zout en peper.
3. Halveer 2 plakjes bladerdeeg en plak aan de overige plakjes tot rechthoeken.
Rek iets op in de lengte. Leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel
de asperges over de plakjes bladerdeeg. Rol de zijkanten ong. ½  cm omhoog.
Verdeel het eimengsel erover. Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.
4. Rooster de amandelen in een koekenpan zonder boter of olie. Laat het afkoelen.
Besprenkel elk taartje met 1 el balsamicostroop en bestrooi het met de amandelen
en de peterselie. Dit gerecht smaakt lekker bij rucola.


Appelpannekoek uit de oven

Ontbijtgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 4 friszure appels (bijv. Granny Smith)
- 50 g boter
- 4 el suiker
- mespunt zout
- 90 g bloem
- 4 eieren
- 200 ml melk
- ovenbestendige koekenpan (doorsnede 24 cm)

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het in partjes. Verhit de boter in de ovenbestendige koekenpan. Voeg 3 el suiker toe en roer tot het is opgelost. Bak de appelpartjes ca. 3 min. op matig vuur.
2. Meng in een kom de bloem, de rest van de suiker en de zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg geleidelijk de eieren en de melk toe. Klop het met een garde tot een glad beslag. Schenk het beslag over de appels en zet de pan in de oven. Bak de pannekoeken in ca. 20 min. gaar en goudbruin. Snijd het in punten en serveer direct. Dit gerecht is lekker bij honing en crème fraîche.


Roosterbrood

Bijgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 8 sneetjes witbrood
- roomboter
- wat gemalen geitenkaas
- 2 tomaten
- barbeque

Bereidingswijze:
1. Besmeer de broodjes met een dun laagje roomboter. Leg 4 sneetjes met de
beboterde kant op een snijplank. Bestrooi ze met de geitenkaas.
2. Snij de tomaten in plakjes en bedek de boterhammen ermee. Strooi hierover
nog een laag geitenkaas. Leg de 4 andere sneetjes er bovenop met de beboterde
kant boven.
3. Grill de boterhammen op de bbq in ong 4 min. goudbruin. Keer ze voorzichtig
halverwege om.


Rucola-peersalade

Bijgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 2 zakken rucola (à 75 g)
- 3 el olijfolie extra vierge
- zeezout
- versgemalen peper
- 2 peren
- 200 g pecorino (kaas)

Bereidingswijze:
1. Doe de zakken sla in een slakom. Besprenkel ze met de olie en breng ze op
smaak met zout en peper.
2. Was de peren. Halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne parten.
Schep ze voorzichtig door de sla.
3. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf plakjes van de kaas en bestrooi
de rucola ermee.



Gegrilde ananas

Bijgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 1/2 ananas met kroon
- 1 el lichte basterdsuiker
- 250 g mascarpone
- barbeque

Bereidingswijze:
1. Snijd de ananas met de kroon in 4 parten. Verwijder de kern. Grill de ananas
4-6 min. op de bbq.
2. Leg de parten op een schaal en bestrooi ze met de suiker en leg ze nog even
terug op de bbq. Serveer het met de mascarpone.



Soja-smoothie

Ontbijtgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 250 g aardbeien
- 1 banaan
- 1 pak sojadrink naturel (1 l)
- 2 el bosvruchtenjam
- 6 el viergranenmuesli
- blender of keukenmachine

Bereidingswijze:
1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en schep de
aardbeien in de blender of keukenmachine. Pel de banaan,
snijd het in grote stukken en voeg het samen met alle andere
ingredienten toe aan de aardbeien. Voeg eventueel suiker
naar smaak toe. Mix 2 min. en verdeel de smoothie over
4 glazen.



Wentelteefjes van stokbrood

Vegetarisch ontbijtgerecht
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 1 stokbrood
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 rijpe bananen
- 50 g boter
- 4 el schenkstroop

Bereidingswijze:
1. Snijd het stokbrood in 8 schuine stukken van ca. 3 cm dik. Klop de eieren in een diep bord los en voeg de melk en de vanillesuiker toe. Wentel de stukken brood erdoor. Laat eventueel liggen tot al het vocht in het brood is opgenomen.
2. Pel de bananen, snijd ze in lange schuine plakken. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan en bak de banaan in ong. 3 min. bruin. Neem uit de pan en houd het warm  onder een afgedekt bord.


Gemarineerde kaas

Hapje
Voor 6 personen

Ingrediënten:
- 1 bol knoflook
- 150 ml azijn
- 1 potje olijven zonder pit (240 g)
- 500 g jong belegen kaas
- 3 rode pepers
- 2 takjes tijm
- olijfolie extra vierge
- 150 ml water
- 1 tl zout
- 1 weckpot (ca. 1 l)

Bereidingswijze:
1. Pel de bol knoflook. Breng in een steelpan de azijn en het water aan de kook.
Voeg het zout toe en doe de knoflooktenen erbij. Laat het 3 min. koken. Neem
de tenen knoflook uit het vocht en laat ze afkoelen.
2. Laat de olijven uitlekken. Snijd de kaas in blokjes van ca. 1 cm. Prik de rode
pepers in met het puntje van een mes en doe ze samen met de kaas, de olijven,
de tijm en de knoflook in de goed schoongemaakte weckpot.
3. Schenk er zoveel olijfolie bij tot alles onder staat. Laat minimaal 3 dagen op
een koele, donkere plaats marineren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten