Hier alvast een paar recepten. Ik heb deze uit boeken, tijdschriften of van internet. Van mijn eigen bedrijf geef ik geen recepten weg, dat is natuurlijk allemaal top-geheim! :-)
Schuimeclairs
Gebak
Voor 8-10 kleine schuimeclairs
Ingrediënten:
- 2 eiwitten (M)
- 60 g suiker
- 50 g gezeefde poedersuiker
- 1 afgestreken el maïszetmeel
- ½ el koffiepoeder
- 8-10 mokkabonen
- 100 g chocolade met koffiearoma
Bereidingswijze:
1. Bekleed een bakblik met bakfolie. Klop de
eiwitten schuimig met de gardes van de handmixer (laagste stand). Klop dan
verder op een hogere stand en voeg met beetjes tegelijk de suiker toe tot het
eiwit heel stijf is. Klop er dan de poedersuiker door. Schep voorzichtig het
maïszetmeel en het koffiepoeder erdoor.
2. Verwarm de oven voor op 150 °C. Doe het schuim in
een spuitzak met een stervormig mondje, spuit 16 tot 20 korte staafjes op het
bakpapier. Verkruimel de mokkabonen en strooi ze over de helft van de staafjes.
Laat het schuim ong. 1 uur in de oven (midden, hete lucht niet geschikt)
drogen. Het schuim moet niet echt bruin worden, dus klem eventueel een houten
lepel tussen de deur of haal het gebak eerder uit de oven. Laat het goed
afkoelen.
3.
Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de niet-bestrooide helften van het
schuimgebak voorzichtig (ze zijn breekbaar) met vloeibare chocolade. Zet dan de
andere helft erop, zodat de met koffieboon bestrooide schuimstaafjes bovenop
liggen.
Meringues met mango en pistachenootjes
Nagerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 3 grote eieren, op kamertemp.
- 150 g fijne kristalsuiker
- 3 el citroensap
- 1 tl maïzena
- 1 zakje ongezouten pistachenoten (55 g)
- 3 el honing
- 1 mespunt saffraan (uit een envelopje)
- 1 mango, gewassen, in 8 dunne plakken
- 4 bolletjes mango sorbetijs
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 125 °C.
Splits de eieren en klop met een mixer de eiwitten in een vetvrije kom stijf
(het eigeel word in dit recept niet gebruikt), voeg de suiker en 2 el
citroensap in gedeelten toe. Doe op het laatst, als het eiwit bijna witte
pieken vertoont, de maïzena erbij en mix tot die helemaal is opgenomen.
2. Schep het eiwitschuim
in 4 bergjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet ze 1 uur op de
onderste richel in de oven. Schakel dan de oven uit en laat ze volledig
afkoelen.
3. Rooster de
pistachenoten 3 min. in een droge koekenpan, laat ze op een bord afkoelen.
Verwarm de honing 20 sec. in de magnetron en roer hem om met de rest van het
citroensap en de saffraan. Leg elke merengue op 2 plakken mango, schenk het
honingmengsel erover en bestrooi met pistachenoten. Serveer met een bolletje
mango sorbetijs.
met basilicumpuree en lavendelolie
Voorgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de basilicumpuree:
- 20 g verse
basilicumblaadjes (+extra voor de garnering)
- 1 kleine teen knoflook,
fijngesneden
- 6 el extra vergine
olijfolie
Voor de lavendelolie:
- flinke tak verse of gedroogde
lavendel
- 6 el extra vergine
olijfolie
Voor de salade:
- 20 kleine (4 cm
doorsnee) trostomaten
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 1 tl verse tijmblaadjes
- 4 rijpe geitenkaasjes
(of 2 staven), in 20 dunne plakjes
- 8 asperges, voorbereid
- 12 zwarte olijven,
ontpit
- 2 el extra vergine
olijfolie
- 1 el rode-wijnazijn
- 1 el balsamicoazijn
- zout en versgemalen
zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op
180 °C/gasovenstand 3. Pureer
basilicum, knoflook en olie in een blender glad. Doe de puree in een schaal.
Pluk de lavendelbloemetjes van de tak en doe ze in de schaal.
2. Verhit de olie in de
pan, doe als hij heet is de bloemetjes erin; neem van het vuur en laat de olie
2 min. trekken, zeef hem eraf. (Als je de olie te lang laat trekken, word hij
bitter).
3. Pluk de tomaten van de
trossen en snijd ze alle in het midden horizontaal door. Bestrooi de zijkanten
met zout, peper, suiker en tijm. Leg steeds een plakje geitenkaas tussen 2
tomaten, zodat er 20 met geitenkaas gevulde tomaten zijn.
4. Doe de asperges en
olijven in een braadslee, giet er olijfolie over en zet hem 6-8 min. in de
oven. Zet de met kaas gevulde tomaten bij de asperges en de olijven, sprenkel
er beide soorten azijn over en rooster ze 4-5 min. zodat ze zachter worden. Zet
de geroosterde tomaten op 4 borden en verdeel de olijven en de asperges
ernaast. Besprenkel ze met basilicumpuree en lavendelolie.
Salade van met komijn
geroosterde pompoen
en paprika en chocoladedressing
Voorgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 grote flespompoen, geschild, in mooie parten
- 2 gele paprika’s, gehalveerd, van zaad ontdaan
- ½ tl komijnzaad
- 3 el olijfolie
- 1 rode ui, in dunne plakjes
- 6 rode radijsjes, in dunne plakjes
- 75 g korianderblaadjes
Voor de chocodressing:
-1 dl versgeperst sinaasappelsap
- ½ teen knoflook, fijngesneden
- 1 el witte-wijnazijn
- 1 el honing
- ½ tl chilipoeder
- 1 el limoensap
- 6 el olijfolie
- 20 g goede kwaliteit pure chocolade (70%
cacaobestanddelen),
gesmolten en warm gehouden
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180
°C/gasovenstand 3. Doe de stukken pompoen en paprika in een
braadslee. Wrijf in een vijzel het komijnzaad tot fijn poeder. Kruid de
groenten met komijn en sprenkel de olijfolie erover. Zet de braadslee in de
oven en rooster de groenten 25-30 min. tot ze gaar en licht gekaramelliseerd
zijn. Schep de paprika’s eruit, snijd ze in brede repen en doe ze weer bij de
pompoen. Schakel de oven uit en houd ze warm.
2. Breng voor de dressing
het sinaasappelsap met knoflook, zijn en honing in een steelpan aan de kook.
Laat 2 min. koken tot het een lichte siroop is. Giet hem in een schaal en klop
er chilipoeder, limoensap, olijfolie, warme gesmolten chocolade en zout en
peper naar smaak doorheen. Verdeel de geroosterde groenten over 4 borden en
bestrooi met ui en radijs. Giet de dressing erover en garneer met koriander.
Geef de salade warm.
Aspergetaartjes
Hoofdgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 200 ml balsamicoazijn
- 1 el suiker
- 500 g witte asperges
- 2 eieren
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
- 1 teen knoflook, geperst
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooit
- 4 el amandelschaafsel
- 2 el platte peterselie, fijngesneden
- zeezout
- versgemalen peper
- bakpapier
Bereidingswijze:
1. Kook de azijn in ca. 30 min. op laag
vuur in tot siroop. Schil ondertussen de
asperges rondom met een dunschiller vanaf
het kopje naar beneden en verwijder
de houtachtige uiteinden. Kook ca. 10 min.
in ruim water. Giet het dan af en laat
het afkoelen.
2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de eieren luchtig en
spatel de crème fraîche en knoflook erdoor. Breng het op smaak met
zout en peper.
3. Halveer 2 plakjes bladerdeeg en plak aan
de overige plakjes tot rechthoeken.
Rek iets op in de lengte. Leg het op de met
bakpapier beklede bakplaat. Verdeel
de asperges over de plakjes bladerdeeg. Rol
de zijkanten ong. ½ cm omhoog.
Verdeel het eimengsel erover. Bak in ca. 20
min. in het midden van de oven goudbruin.
4. Rooster de amandelen in een koekenpan
zonder boter of olie. Laat het afkoelen.
Besprenkel elk taartje met 1 el balsamicostroop
en bestrooi het met de amandelen
en de peterselie. Dit gerecht smaakt lekker
bij rucola.
Appelpannekoek uit de oven
Ontbijtgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 4 friszure appels (bijv. Granny Smith)
- 50
g boter
- 4
el suiker
- mespunt zout
- 90 g bloem
- 4 eieren
- 200 ml melk
- ovenbestendige koekenpan (doorsnede 24
cm)
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de appels, verwijder
het klokhuis en snijd het in partjes. Verhit de boter in de ovenbestendige
koekenpan. Voeg 3 el suiker toe en roer tot het is opgelost. Bak de
appelpartjes ca. 3 min. op matig vuur.
2. Meng in een kom de bloem, de rest van de
suiker en de zout. Maak een kuiltje in het midden en voeg geleidelijk de eieren
en de melk toe. Klop het met een garde tot een glad beslag. Schenk het beslag
over de appels en zet de pan in de oven. Bak de pannekoeken in ca. 20 min. gaar
en goudbruin. Snijd het in punten en serveer direct. Dit gerecht is lekker bij
honing en crème fraîche.
Roosterbrood
Bijgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 8 sneetjes witbrood
- roomboter
- wat gemalen geitenkaas
- 2 tomaten
- barbeque
Bereidingswijze:
1. Besmeer de broodjes met een dun laagje
roomboter. Leg 4 sneetjes met de
beboterde kant op een snijplank. Bestrooi
ze met de geitenkaas.
2. Snij de tomaten in plakjes en bedek de
boterhammen ermee. Strooi hierover
nog een laag geitenkaas. Leg de 4 andere
sneetjes er bovenop met de beboterde
kant boven.
3. Grill de boterhammen op de bbq in ong 4
min. goudbruin. Keer ze voorzichtig
halverwege om.
Rucola-peersalade
Bijgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 2 zakken rucola (à 75 g)
- 3 el olijfolie extra vierge
- zeezout
- versgemalen peper
- 2 peren
- 200 g pecorino (kaas)
Bereidingswijze:
1. Doe de zakken sla in een slakom.
Besprenkel ze met de olie en breng ze op
smaak met zout en peper.
2. Was de peren. Halveer ze, verwijder het
klokhuis en snijd ze in dunne parten.
Schep ze voorzichtig door de sla.
3. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf
plakjes van de kaas en bestrooi
de rucola ermee.
Gegrilde ananas
Bijgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1/2 ananas met kroon
- 1 el lichte basterdsuiker
- 250 g mascarpone
- barbeque
Bereidingswijze:
1. Snijd de ananas met de kroon in 4
parten. Verwijder de kern. Grill de ananas
4-6 min. op de bbq.
2. Leg de parten op een schaal en bestrooi
ze met de suiker en leg ze nog even
terug op de bbq. Serveer het met de
mascarpone.
Soja-smoothie
Ontbijtgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 250 g aardbeien
- 1 banaan
- 1 pak sojadrink naturel (1 l)
- 2 el bosvruchtenjam
- 6 el viergranenmuesli
- blender of keukenmachine
Bereidingswijze:
1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien
en schep de
aardbeien in de blender of keukenmachine.
Pel de banaan,
snijd het in grote stukken en voeg het
samen met alle andere
ingredienten toe aan de aardbeien. Voeg
eventueel suiker
naar smaak toe. Mix 2 min. en verdeel de
smoothie over
4 glazen.
Wentelteefjes van stokbrood
Vegetarisch ontbijtgerecht
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 stokbrood
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 rijpe bananen
- 50 g boter
- 4 el schenkstroop
Bereidingswijze:
1. Snijd het stokbrood in 8 schuine stukken
van ca. 3 cm dik. Klop de eieren in een diep bord los en voeg de melk en de
vanillesuiker toe. Wentel de stukken brood erdoor. Laat eventueel liggen tot al
het vocht in het brood is opgenomen.
2. Pel de bananen, snijd ze in lange
schuine plakken. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan en bak de
banaan in ong. 3 min. bruin. Neem uit de pan en houd het warm onder een afgedekt bord.
Gemarineerde kaas
Hapje
Voor 6 personen
Ingrediënten:
- 1 bol knoflook
- 150 ml azijn
- 1 potje olijven zonder pit (240 g)
- 500 g jong belegen kaas
- 3 rode pepers
- 2 takjes tijm
- olijfolie extra vierge
- 150 ml water
- 1
tl zout
- 1
weckpot (ca. 1 l)
Bereidingswijze:
1. Pel de bol knoflook. Breng in een
steelpan de azijn en het water aan de kook.
Voeg het zout toe en doe de knoflooktenen
erbij. Laat het 3 min. koken. Neem
de tenen knoflook uit het vocht en laat ze
afkoelen.
2. Laat de olijven uitlekken. Snijd de kaas
in blokjes van ca. 1 cm. Prik de rode
pepers in met het puntje van een mes en doe
ze samen met de kaas, de olijven,
de tijm en de knoflook in de goed
schoongemaakte weckpot.
3. Schenk er zoveel olijfolie bij tot alles
onder staat. Laat minimaal 3 dagen op
een koele, donkere plaats marineren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten