Ik ben zelf jaren lang vegetariër
geweest. Ik was dit omdat ik het zielig vond voor de dieren. Ik ben dit
geweest van m'n 7e tot m'n 15e. Ik ben hiermee gestopt omdat het me
duidelijk was geworden dat ik van koken mijn beroep wou maken. Ik heb
lang getwijfeld of ik al die jaren er voor op wou geven, maar ben toch
weer vlees en vis gaan eten. Ik begon met vis eten, en toen ben ik ook
vlees gaan eten. Beetje bij beetje eet ik nu alles weer.
Ook als je vegetariër bent, kun je gezond eten. Je moet wel precies uitzoeken welke vervangers je moet eten.
Toch hier nog een stuk over de verschillende soorten vegetariërs die er zijn.
Ovo-lacto vegetariërs
Ovo-lacto
vegetariërs wijzen alle dierlijke producten af, maar
staan wel eieren en melkproducten toe. Dit geeft de consument en de kok nog
veel keuzemogelijkheden.
Lactovegetariërs
Lactovegetariërs eten bij
voorkeur geen eieren maar baseren hun voeding op groente, vruchten, noten,
zaden en wat melk en melkproducten. Het is een populaire voeding, vooral in het
Verre Oosten.
Veganisten
Veganisten vermijden alle producten van dierlijke oorsprong, ook
eieren, melkproducten en honing. Koken voor veganisten is een grote uitdaging,
maar met planning en vooruitdenken is het mogelijk een goede en gevarieerde
maaltijd samen te stellen.
Semi-vegetariërs
Semi-
vegetariërs worden
door echte vegetariërs als illegalen
beschouwd. Om de een of andere reden eten ze vooral vegetarische
gerechten,
maar ook regelmatig vis, zeebanket en gevogelte, vooral kip. De meeste
zien
volledig af van rood vlees. Zullen we spoedig pesce-vegetariërs
(visetende) en pollo-vegetariërs (kipetende) zien ontstaan? Dat kan niet
lang meer
duren!
Fruitariërs
Fruitariërs (Microbioten) zijn misschien wel de meest extremen van
allen. Ze eten alleen vruchten! Maar hiertoe behoren rood zomerfruit, noten,
zaden en groenten als komkommer, tomaat en olijven. In het algemeen word de
voorkeur gegeven aan rauw boven bereid fruit gegeven, zodat de vitamines,
mineralen en natuurlijke enzymen behouden blijven. Sommige fruitariërs voegen voor
meer variatie granen aan hun voeding toe. In Amerika is deze beweging
groeiende, maar in Europa zet het nog niet echt voet aan de grond. Medische
experts menen dat deze voeding eenvoudigweg niet alle gezondheid bevorderende
stoffen biedt.
Het is belangrijk om gezond te eten, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar toch vind ik het ook belangrijk om er bij stil te staan dat eten niet uit de lucht komt vallen. 1 Of 2 keer in de week geen vlees, vis of gevogelte eten vind ik een goede instelling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten