Roos' Info enzoo;

Ik ben zelf  jaren lang vegetariër geweest. Ik was dit omdat ik het zielig vond voor de dieren. Ik ben dit geweest van m'n 7e tot m'n 15e. Ik ben hiermee gestopt omdat het me duidelijk was geworden dat ik van koken mijn beroep wou maken. Ik heb lang getwijfeld of ik al die jaren er voor op wou geven, maar ben toch weer vlees en vis gaan eten. Ik begon met vis eten, en toen ben ik ook vlees gaan eten. Beetje bij beetje eet ik nu alles weer. 
Ook als je vegetariër bent, kun je gezond eten. Je moet wel precies uitzoeken welke vervangers je moet eten.
Toch hier nog een stuk over de verschillende soorten vegetariërs die er zijn.  



Ovo-lacto vegetariërs


Ovo-lacto vegetariërs wijzen alle dierlijke producten af, maar staan wel eieren en melkproducten toe. Dit geeft de consument en de kok nog veel keuzemogelijkheden.



Lactovegetariërs


Lactovegetariërs eten bij voorkeur geen eieren maar baseren hun voeding op groente, vruchten, noten, zaden en wat melk en melkproducten. Het is een populaire voeding, vooral in het Verre Oosten.



Veganisten


Veganisten vermijden alle producten van dierlijke oorsprong, ook eieren, melkproducten en honing. Koken voor veganisten is een grote uitdaging, maar met planning en vooruitdenken is het mogelijk een goede en gevarieerde maaltijd samen te stellen.



Semi-vegetariërs


Semi- vegetariërs worden door echte vegetariërs als illegalen beschouwd. Om de een of andere reden eten ze vooral vegetarische gerechten, maar ook regelmatig vis, zeebanket en gevogelte, vooral kip. De meeste zien volledig af van rood vlees. Zullen we spoedig pesce-vegetariërs (visetende) en pollo-vegetariërs (kipetende) zien ontstaan? Dat kan niet lang meer duren!



Fruitariërs


Fruitariërs (Microbioten) zijn misschien wel de meest extremen van allen. Ze eten alleen vruchten! Maar hiertoe behoren rood zomerfruit, noten, zaden en groenten als komkommer, tomaat en olijven. In het algemeen word de voorkeur gegeven aan rauw boven bereid fruit gegeven, zodat de vitamines, mineralen en natuurlijke enzymen behouden blijven. Sommige fruitariërs voegen voor meer variatie granen aan hun voeding toe. In Amerika is deze beweging groeiende, maar in Europa zet het nog niet echt voet aan de grond. Medische experts menen dat deze voeding eenvoudigweg niet alle gezondheid bevorderende stoffen biedt.

 
Het is belangrijk om gezond te eten, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar toch vind ik het ook belangrijk om er bij stil te staan dat eten niet uit de lucht komt vallen. 1 Of 2 keer in de week geen vlees, vis of gevogelte eten vind ik een goede instelling.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten